понедельник, 6 февраля 2012 г.

Пороблено в Україні, або про що свідчать баночки з делікатесом


Розглядаємо баночки | Часи, коли лососеву червону ікру практично неможливо було дістати, минули. У нинішніх магазинах від представленого різноманіття рябить в очах, так що визначитися з вибором непросто! Даний продукт відноситься до розряду дорогих, і тому особливо прикро, коли витрачені гроші не виправдовуються високою якістю. Щоб допомогти читачам уникнути розчарувань за новорічним столом, ми піддали лососеву ікру скрупульозному тестуванню.

Для початку уважно розглянули упаковки куплених баночок. Всі п’ять зразків – українського виробництва, але ікра-то в них привізна! Тим не менш ні на одній етикетці не вказано, звідки саме прибув даний делікатес. На думку начальника науково-дослідного центру випробувань продукції “Укрметртестстандарту” Володимира Семеновича, в наявності пряме порушення законодавства.

- Чинне законодавство говорить: якщо продукція фасується в Україні, а завозиться з іншої країни, вказівка країни походження є обов’язковою умовою, – роз’яснює експерт. – Таким чином, написи “камчатська” або “сахалінська” на банках є просто назвою і ніякої корисної інформації споживачеві не несуть. Даний продукт цілком може бути завезений до нас із США або Канади – з цих країн імпортується багато мороженої ікри. В Україні вона розморожується і фасується з додаванням солі і консервантів.

Крім того, каже експерт, виробники часто не вказують, з якого виду риби дана ікра. І незважаючи на те що жорстких вимог законодавства в нашій країні з цього приводу немає, таке замовчування для споживача – безумовно, мінус.

- В результаті у нас купівля червоної ікри перетворюється на гру в наперстки, – резюмував Семенович. – Продукт цей зовсім не дешевий, але, відкривши банку, покупець нерідко бачить безрадісну картину. І вина за це повністю лежить на виробнику, який зі зрозумілих причин приховує свої “секрети виробництва”.

Згідно з нормативними документами в одну банку заборонено класти ікру різних видів риб, і ця вимога виробниками була виконана. Ще одним позитивним моментом є той факт, що ікринки у всіх куплених зразках чисті, однорідні за кольором, без плівок і згустків крові.

Цілком прийнятною ситуація виглядає і з консервантами. Згідно з вимогами нормативних документів 0,1 відсотка не повинно перевищувати не тільки зміст кожного з консервантів (сорбінової кислоти і уротропіну), але і їх сумарна кількість. Остання вимога не виконала лише “Ікра за правилами”, у чотирьох з п’яти зразків вміст консервантів в нормі.

На жаль, на цьому гарні новини закінчуються. На загальну думку експертів, у всіх банках ікра виглядає так, ніби була взята “з однієї бочки”. Ікринки-не пружні, вологі, серед них чимало лопнули. Через значної кількості відстою (кажучи простою мовою, це такий помаранчевий слиз) ікра виглядає суцільною помаранчевою масою, з якої буде важко зробити пристойний бутерброд навіть теоретично.

- І зовнішній вигляд ікри у всіх куплених зразках, і кількість відстою, і смакові відчуття повністю відповідають ікрі другого сорту, – констатувала начальник хіміко-аналітичної лабораторії “Укрметртестстандарту” Тамара Назаренко.

З тим, що жоден зразок ікри не відповідає вимогам першого сорту (який, до речі, заявлений на чотирьох банках з п’яти), повністю згоден і Володимир Семенович. За його словами, така ситуація, швидше за все, склалася через неправильний процес розморожування. Якби на виробництві були грамотні технологи, вони б такого не допустили.

Баночки з ікрою всі однакові тільки на перший погляд. Насправді ж вони можуть бути масою в 140, 130 і 120 грамів. Нам, щоправда, “великі” банки не попалися: два куплених зразка виявилися 130-грамовими, а три – 120-грамовими.

При перерахунку ціни за 100 грамів, виявилося, що вартість найдешевшої і найдорожчої червоної ікри різниться більш ніж в два рази. Але при цьому органолептична оцінка особливих відмінностей не виявляє. Більше того: деяким експертам смак дешевої ікри здався навіть більш приємним.

- Ціна 49 грн. за баночку червоної ікри часто не приваблює, а відлякує покупця, який вважає, що делікатесний продукт не може бути настільки дешевим, – каже Тамара Назаренко. – Однак у даному випадку ми зіткнулися з дивовижним парадоксом: між ікрою за 49 грн. і ікрою за 94 грн. немає практично ніякої різниці!

Словом, негласне правило “чим вища ціна – тим вище якість”, якого при виборі товару дотримуються багато покупців, у випадку з червоною ікрою не працює!

Важливо! | Температура зберігання банкової червоної ікри, можна сказати, унікальна: від -2 до -6 градусів. У домашніх умовах таку температуру отримати неможливо, а значить, всі, хто вже купили червону ікру до новорічного столу, автоматично порушують задані виробником умови зберігання!

Втім, як показала перевірка, проведена, такими спеціальними умовами зберігання можуть похвалитися далеко не всі торговельні мережі. Менеджер одного з найбільших столичних супермаркетів (де, до речі, ікра зберігалася у відкритому холодильнику при температурі +2 градуси) про умови зберігання цього делікатесу з подивом дізнався лише від кореспондента!

Звідси порада: купуючи червону ікру, будьте пильні і звертайте увагу на температуру в холодильнику.

За матеріалом: http://money-news.te.ua/2012/01/01/chervona-ikra-v-mahazynah-sutsilno-druhosortna/

Комментариев нет:

Отправить комментарий