понедельник, 20 февраля 2012 г.

Ще раз про червону ікру


Звичайна червона ікра може бути виготовлена з ікри кети, горбуші чи нерки (найчастіше) тощо. Тому чесний виробник поруч з написом «лососева ікра» пише, від якої саме риби вона взята. Адже ікра різних риб відрізняється за смаком, кольором, розміром.

Так, ікра нерки має помітний присмак гіркоти, вона дрібніша і більш яскравого червоного кольору.

Ікра кети і горбуші темно-оранжева, велика, майже без гіркоти.

Власної сировини для виробництва червоної ікри в Україні немає, тож якщо в продажу з'являється ікра вітчизняного виробництва, варто знати, що виготовлена вона на замовлення в Росії або з привізної сировини.

Обов'язковим інгредієнтом продукту «ікра лососева» є сіль (за ГОСТом її має бути 4,0-6,0%). Чимала роль у збереженні смакових якостей ікри належить олії, яка є в більшості видів ікри. На баночці обов'язково має розміщуватися назва виробника, його (чи представника) адреса і телефон, склад продукту, термін придатності і відповідність ГОСТу чи ТУ.

Любителі червоної ікри знають, що вона значно відрізняється за ціною. Продукт, виготовлений за ГОСТом, зазвичай дорожчий за ікру, яка виготовлена відповідно до ТУ. Адже ГОСТ передбачає використання лише свіжої ікри, а вона дорожча від замороженої сировини.

Часи дефіциту червоної ікри давно пройшли. Зараз її можна купити скрізь: у магазині, на ринку і навіть прямо з доставкою в офіс або додому. Але «глянсовий» зовнішній вигляд ікри - не завжди є гарантією якості. Де ж найкраще її купувати і як правильно вибирати?

Якість червоної ікри, яка продається в супермаркетах або спеціалізованих рибних магазинах, гарантується виробником і строго контролюється перед тим, як потрапити на полицю. Вона підтверджується ветеринарними свідоцтвами, експертними висновками лабораторій та сертифікатами якості.

А на ринку, і тим більше з рук, навіть якщо «знайомий Вашого співробітника возить її прямо з Далекого Сходу» є великий ризик купити фальсифікат, неякісну або навіть штучну ікру.

Фальсифікат - це ікра, яку солять і фасують десь підпільно в антисанітарних умовах, за казна-звідки взятими рецептами засолювання, часто використовуючи шкідливі добавки або підвищену норму консервантів, наклеюють на банку етикетку якоїсь камчатської або сахалінської ікри і продають на ринках, особливо стихійних, під виглядом справжньої далекосхідної ікри.

Штучна ікра робиться з молока, курячих яєць, желатину; плюс ароматизатори, підсилювачі смаку та барвники в асортименті. Така ікра називається білковою і дуже відрізняється від натуральної: її «ікринки» ідеально гладкі, мають яскраво виражений оселедцевий запах, не лопаються в роті, їх жують, як жуйку. Вочевидь, якщо 10-15% такого продукту додати до ікри натуральної, то помітити підробку просто неможливо. Тому, купуючи ікру не в спеціалізованих місцях продажу, особливо за нижчою ціною, ніж будь-де, є великий ризик придбати саме фальсифікат.

Чим небезпечна контрабандна ікра | Це несертифікована продукція, добута найчастіше браконьєрським способом, що поставляється в Україну контрабандою в обхід державних органів, які контролюють її якість. Така ікра часто виготовляється з підвищеним вмістом консервантів і додаванням фарбників, зберігається і транспортується з порушенням температурного режиму. Адже, незважаючи на те, що ікра повинна зберігатися при температурі від -4 до -6 градусів Цельсія, їде вона в Україну найчастіше в поїзді, у звичайному вагоні або в багажнику легкового автомобіля.

Споживання такої ікри може призвести до алергії, отруєнь й інших серйозних наслідків для здоров'я людини. В жодному разі таку ікру не можна їсти дітям.

Яку ж ікру найкраще купувати | Ікра у звичній жерстяній банці найпопулярніша. Щоб перевірити її якість, можна банку потрусити - там не повинно бути руху. Відповідно до ГОСТу у банці не повинно бути рідини, а всі ікринки мають бути цілими. Ікра не повинна мати неприємного запаху чи присмаку. Тому купувати ікру в скляних банках дещо краще, тому що ви бачите, що купуєте.

Ікру в жерстяній і скляній банках фасують під вакуумом. Це запобігає розвитку патогенної мікрофлори і забезпечує тривалий термін зберігання ікри. І в цьому випадку ви купуєте продукт у тому вигляді і тієї якості, якою її зробив виробник.

Але багато людей віддає перевагу купувати ікру на вагу. Вона дешевша і видно, що купуєш, іноді навіть дають спробувати, але важливо знати всі недоліки вагової ікри.

Ікра на вагу повинна бути продана протягом 1 дня після відкриття упаковки, тому що через добу після контракту з повітрям у ній починає розвиватися патогенна мікрофлора та за інструкцією її повинні утилізувати. Реальну дату виготовлення вагової ікри і термін її придатності покупцеві дізнатися просто неможливо. Про те, що термін придатності ікри минув, часто говорить велика кількість рідини та ікринок, які полопалися. Якщо ікра при неправильному зберіганні підсихає, продавці додають у неї рослинну олію, часто зловживаючи цим, тим самим збільшують вагу і псують смакові характеристики продукту.

Найголовніша порада, щоб купити якісну ікру | купуватичервону  ікру треба тільки від перевіреного часом виробника в офіційних місцях продажу, тобто у супермаркетах або спеціалізованих рибних магазинах, де є гарантії, що продукт оригінальний і якісний.

Найкраще купувати ікру, упаковану під вакуумом, а це бляшані або скляні банки. Якість цієї ікри гарантовано виробником. І не женіться за дешевою ікрою. Не варто економити і ризикувати там, де платити доведеться своїм настроєм або ще гірше - здоров'ям.

Червона iкра - справжнє джерело вітамінів. Але повністю зберігаються вони тільки у якісному продукті. Хоча й існує міждержавний стандарт для червоної ікри, та виробники дедалі частіше користуються технічними умовами. Відмінність між вимогами технічних умовх (ТУ) і ГОСТу може бути дуже велика.

За ГОСТом не дозволяється виготовляти червону ікру з мороженої сировини. До того ж така ікра має маленький термін зберігання.  До того ж, в ГОСТі регламентується вміст солі, а технічні умови можуть цю кількість збільшувати.

Навіть ікра, виготовлена за державним стандартом, поділяється на ґатунки, які, власне, регулюють наскільки продукт солоний. Тим часом деякі технічні умови дозволяють виготовляти ікру із замороженого продукту. В такому разі виробник на упаковці повинен це вказати. Але, за стандартом - тільки зі свіжої сировини. Така процедура дорожча та складніша. Цим зокрема і пояснюється розбіжність у цінах.

Споживач, який купує ікру рідко, навряд чи знає, що фасують її не лише у сто сорока грамові баночки. Можна натрапити на вагу - сто двадцять грамів, і навіть дев'яносто. Втім, якщо перерахувати - помножити, поділити, то ціна, наприклад, за сто грамів приблизно однакова.

У будь-якому разі, уважно подивіться на упаковку. Якщо ви раптом побачили слово «консерванти» - не лякайтеся одразу! Червона ікра не може виготовлятися без консервантів. Як правило - це сорбінова кислота. Червону ікру не можна стерилізувати в банці, бо вона просто перетвориться в однорідну масу, схожу на кашу.

У виборі червоної ікри є ще один момент, на який треба звертати увагу - державний стандарт зобов'язує виробників вказувати рибу, з якої виготовляється делікатес. Для споживача це має принципове значення, тому що ікра нерки буде яскраво червона і дрібна, і буде мати присмак гіркоти. Людина, яка не прочитає, з якої риби ікра, потрапить у неприємну ситуацію, подумає, що це неякісний продукт.

У будь-якому разі, коли ви вже купили баночку ікри, її десь треба зберігати. Найкраще - у холодильнику, але ні в якому разі не в морозилці. Щодо термінів, то не більше року. Хоча деякі виробники зазначають і менші строки. А от вагову ікру зберігають і того менше.  Майте на увазі, що такий продукт повинен зберігатися у спеціальних умовах, оскільки вагова ікра швидко сохне.

Найкраще купувати ікру в скляній баночці - там її добре видно. Купувати ікру на вагу треба обережно, оскільки її термін придатності дізнатися неможливо, і в магазині, при недотриманні будь-яких норм, до неї можуть потрапити «непрохані гості» - бактерії.

Ікринки в банці повинні бути цілими, не виглядати пом'ятими, і щільно прилягати одна до одної. Колір ікри - червонуватий, помаранчевий, насичено червоний, в залежності від виду риби. Головне - вся маса повинна бути однорідною, без сполучних плівок, білуватого осаду, зіпсованих ікринок або кров'яних згустків.

Всю інформацію на етикетці слід читати перш, ніж купувати продукт, а не після, прийшовши додому з магазину. Найкраще виглядає ікра вищого гатунку - вона вся одного розміру і кольору.

СПОЖИВАЧ, ДП «Київоблстандартметрологія»

Комментариев нет:

Отправить комментарий