пятница, 3 февраля 2012 г.

Червона ікра: Правда і міфи


Ставши доступнішою, ікра не втратила статус народної улюблениці. Навпаки, стала більш популярною і обросла ще більшою кількістю міфів. В них ми і спробуємо розібратися разом з лікарем-дієтологом Світланою ФУС.

Чорна ікра корисніша за червону

Міф | Незалежно від кольору, ікра містить приблизно один і той же набір поживних речовин. А різниця в ціні пояснюється тим, що осетрових риб - постачальників чорної ікри - в природі стає все менше і менше. Чого не скажеш про лососевих, які "діляться" з нами червоною ікрою. Всі лососеві - кета, горбуша, нерка, сьомга - мечуть ікру в прісній воді. Для цього вони проходять нелегкий шлях з моря до річок, де після нересту гинуть. Для того, щоб добувати червону ікру, достатньо, як говорять рибаки, знати місця. З осетровими - білугою, осетром, севрюгою - справа зовсім інша. Осетер дорослішає в 10-15 років, живе до 100, але нереститься всього декілька раз в житті. Тому не дивно, що на чорну ікру в світі підвищений попит: вона рідкісніша, а тому і цінніша.

Ікра дуже поживна

Правда | Ікринки, як і будь-які інші яйця, призначені для розвитку нового організму. А значить, містять унікальний набір живильних елементів і біологічно активних речовин. У ікрі (як чорній, так і червонію) близько 30% протеїнів, які практично повністю засвоюються організмом. Є в ній і незамінні амінокислоти, вітаміни А, В, С, D, мінерали, фолієва кислота і багато лецитина. Фолієва кислота, як відомо, відповідає за здоровий вид шкіри і попереджує недокрів'я. А лецитин підвищує здатність жовчних солей виводити холестерин з кровотоку. Крім того, це основна живильна речовина для нервових клітин. В ікрі практично немає "шкідливих" жирів, зате вона багата поліненасиченими Омега-3 жирними кислотами. Ці речовини покращують кровообіг і зменшують ризик утворення тромбів, що дуже важливе для серця і судин. Довгий список корисних властивостей і незвичайна поживна цінність ікри вивела цей делікатес на верхні рядки хіт-параду корисної їжі. Недивно, що риб'ячі яйця часто рекомендують дітям, годуючим мамам і тим, хто потребує поживну їжу.

Від ікри повніють

Міф | Багато хто думає: раз ікра поживна, в ній напевно багато калорій. Насправді, в морському делікатесі немає ні однієї "порожньої" калорії. При чималій кількості білка (близько 30%) і жиру (13-15%) калорійність ікри не така вже велика - всього 240-260 ккал на 100 р. Ікра може завдати істотної шкоди фігурі лише в тому випадку, якщо щодня класти її на хліб, щедро змащений вершковим маслом, або завертати в млинці. Отже, людям з проблемою зайвої ваги ікру їсти треба не з хлібом, а виклавши, наприклад, горою на половинку звареного круто яйця. Тоді і принципи роздільного живлення будуть дотримані (білки окремо від вуглеводів), і калорій небагато. Половина яйця з шапочкою ікри відмінно насищає і при цьому містить всього 60 ккал.

Ікра - афродізіак

Правда | Саме слово "афродізіак" (речовина, що підсилює сексуальний потяг і чуттєвість) утворилося від імені грецької богині любові Афродіти. А оскільки Афродіта вийшла з піни морської, недивно, що одними з найсильніших афродізіаків вважаються дари моря. На Сході про збудливі властивості ікри знали давно. Невипадково там існує давній звичай пригощати молодих перед першою шлюбною ніччю ікрою: щоб молодий опинився на висоті, і любовна насолода була безмежною. У слов'ян канапе, млинчики і інші блюда з ікрою теж частенько доповнюють меню романтичної вечері. І недаремно. У ікринках міститься рекордне кількість корисних мінералів і мікроелементів, серед яких натрій, катій, кальцій, магній, фосфор і залізо. Вони сприяють правильному обміну речовин, швидкому відновленню сил і підвищенню сексуальних можливостей. Окрім того, деякі елементи (наприклад, фосфор і йод) піднімають рівень серотоніну - гормону задоволення - і стимулюють вироблення чоловічого статевого гормону - тестостерону. А лецитин знімає втому, допомагає розслабитись і втілити в життя еротичні фантазії.

Чим дешевше ікра, тим нижче її якість

Правда | Деколи перед святами в магазинах і на ринках з'являються баночки з ікрою, ціна якої дивовижно низька. Але не поспішаєте радіти "знахідці" - це зовсім не святкові знижки! За деякими підрахунками, від 60% до 80% ікри в Україні вважається неякісною, простроченою або браконьєрською. Не секрет, що "народні умільці" часто справжню ікру наполовину розбавляють штучною білковою, іноді фасують її по банках в антисанітарних умовах. Дуже низька ціна повинна насторожити: реалізатори, як правило, свідомо занижують ціни, щоб контрабандна ікра не лежала довго на прилавках.

Вся ікра однакова

Міф | Не зважаючи на приблизно однаковий набір речовин і поживну цінність, не вся ікра однакова. Наприклад, чорна тим краще, чим більше і світліше зерно. Перше місце по популярності займає зерниста ікра (найдорожча) білуги, слідом за нею йде осетрова. Ікринки білуги відрізняються ніжним горіховим присмаком, темно-сірим або сріблястим кольором і крупним розміром - до 2,5 мм в діаметрі. У ікринок осетра більш виразний рибний запах, смак трохи грубіший, та вони і дрібніші - 1 - 1,5 мм в діаметрі. На відміну від чорної, червона ікра тим смачніше, чим дрібніше ікринки. На першому місці хіт-параду червоної ікри - дрібна кетова ікра червоного кольору з оранжевим проблиском. На другому місці більш світла ікра горбуші. Замикає трійку лідерів крупна бордова ікра нерки. Є і офіційна ієрархія. Так, ікру лососевих риб ділять на два сорти. Ікра 1 сорту повинна мати цілі пружні зерна, приємний аромат і смак без сторонніх присмаків. У ній не повинно бути ікринок, що лопнули, плівок і тим більше крові. Ікра 2 сорту програє по одному або декількох показниках. У ікрі 1-го сорту міститься від 4% до 6% солі, в 2 сорті допускається від 4% до 8%.

Справжню ікру від підробки не відрізнити

Міф | При покупці ікри в скляних банках переконаєтеся, що вона заповнює ємність щільно, без порожнеч. Якісна ікра в банці не містить рідини. На внутрішній стороні скла і кришки не повинно бути прилиплих ікринок. На кришці жерстяної банки з ікрою зазвичай є два ряди цифр - дата виготовлення і номер майстра. Якщо цифри видавлені всередину, а не назовні - перед вами стовідсоткова підробка. Дата виготовлення теж дуже важлива. Найякісніша ікра та, що добувається під час нересту і відразу ж консервується. Значить, в ідеалі на банці повинна стояти липнева або серпнева дата. Якщо ж на кришці вибита не літня дата, цей продукт виготовлений із замороженої ікри або законсервований, а потім перефасований місцевим виробником. В цьому випадку розраховувати на якість ікри не доводиться. При покупці вагової ікри важливо звернути увагу на розсипчастість ікринок. Вони повинні легко відділятися один від одного, не злипатися. Дуже щільна або слабка оболонка ікринок свідчить про низьку якість ікри. Про те ж говорить і кислуватий або згірклий смак, який може виникнути через додавання консервантів або неправильного засолу і зберігання.

Жіночий журнал "Здоров'я",
грудень 2007

Комментариев нет:

Отправить комментарий