четверг, 16 февраля 2012 г.

Як вибрати ікру?


Хочете купити ікру чорну? Вона так називається умовно. Це ікра риб осетрових порід : ікра білуги сірого кольору, ікра стерляді – темно-сірого кольору, а севрюжача ікра прямо таки чорна. Найбільше цінуватися ікра риби під назвою білуга.

Краще всього світла ікрачим більше інтенсивність кольору ікри, тим більше убуває ціна. Осетрові риби, яким більше 60 років, дають найсмачнішу, поживнішу і дорожчу ікру. За сто грам жовтих яєць альбіноса-білуги дають на ринку 2000 доларів, назва цієї ікри “Алмас”.

Ікра дуже калорійний продукт, природа нагородила її цілим букетом поживних речовин і мікроелементів. У ній є і мінеральні солі, і жири, і білки. З мікроелементів: цинк, фосфор, калій і цілий набір вітамінів. У ікрі є присутніми і незамінні жирні кислоти.

Гідне місце на нашому столі і на ринку ікри займає червона ікра | Найголовніше достоїнство червоної ікри – це її доступність для покупця і дешевизна, в порівнянні з чорною ікрою. Але вона не програє їй за смаком і по складу. Червоної ікри зараз більше роблять, її добувають з риб лососевих порід – чавичі, нерки, горбуші, сьомги, кети. З кети червона ікра найчастіше зустрічається на ринку.

У кетових риб, як і у осетрових ікра відрізняється по інтенсивності забарвлення : світло-оранжева ікра горбуші, червона у нерки, помаранчева у кети, на світлу вона має червоний відлив. Цінність ікри червоною визначається калібром ікринок. Цінна дрібна, однорідна червона ікра.

Важливо визначити на око якість ікри і її свіжість. Зерна свіжої ікри блискучі, пружні, капсула ікринок щільна, міцна, рівна, ціла. Не повинно бути зморщених ікринок, тріщин на капсулі, плівок білого кольору. Хороша ікра лопається у роті, якщо ви натиснете на неї мовою. Дуже темна ікра, швидше за все, несвіжа, блідий колір зерен – ікра перезріла, зібрана пізніше за термін.

У їжу вживають і ікру інших видів риб, щучью, оселедцеву, кефалеву, ляща і ікру вобли, мойви. Така ікра в рази дешевше, має не такий вишуканий смак, як ікра благородних риб, але зберігає увесь склад і усю поживну цінність натуральної ікри. Ікра цих риб дуже різноманітна як за розміром ікринок, так і за кольором: рожева, жовта, сіра.

http://lenta.km.ua/?p=2211#facebook

Комментариев нет:

Отправить комментарий